Zapraszamy do oglądania spotkania, które odbyło się 5.11.2020.
Położony na południu Meksyku stan Oaxaca jest powszechnie uważany za „serce” meksykańskiej gastronomii. To region do którego coraz tłumniej ściągają turyści krajowi i zagraniczni skuszeni unikatową różnorodności biologiczną, kulturową i etniczną, a co za tym idzie bogatymi i dobrze zachowanymi tradycjami kulinarnymi.
Międzynarodowy sukces Oaxaki jako gastronomicznej Mekki, w tym rozwój lokalnego przemysłu turystyki kulinarnej oparty jest na ucieleśnionej wiedzy i pracy fizycznej kobiet pochodzących z grup sytuujących się na dole drabiny społecznej w Meksyku (głównie Indianek z różnych grup etnicznych).
Podczas spotkania zastanowimy się nad pozycją jaką kobiety zajmują w przemyśle turystyki kulinarnej Oaxaki. Czy może być to przestrzeń uzyskania władzy i dokonania awansu społeczno-ekonomicznego dla grup zmarginalizowanych? Przyjrzymy się kwestiom reprezentacji, utowarowienia i komercjalizacji dziedzictwa kulinarnego indiańskich wspólnot przez transnarodowy przemysł turystyczny. A także temu jak w tych warunkach wygląda sytuacja cudzoziemskiej antropolożki, która przez lata współpracy w terenie z indiańskimi kucharkami uzyskała wiedzę kulinarną i kompetencje kulturowe, które mogłaby wykorzystać również poza akademią publikując książkę kucharską czy otwierając meksykańską jadłodajnię w Warszawie. Tego stale obawiają się nawet najbardziej zaprzyjaźnione z moich oaxaqueńskich rozmówczyń.