• Strona główna
  • Idea
  • Teksty
    • Ameryka Łacińska
    • Australia i Oceania
    • Azja
    • Europa
  • Wideo
    • Afryka
    • Ameryka Łacińska
    • Australia i Oceania
    • Azja
    • Europa
  • Autorki i autorzy
  • Edukacja
  • O nas
  • Kontakt
  • Tagi

    aktywizm Amazonia Bronisław Piłsudski Dagestan Dziedzictwo dzienniki etnograficzne Folklor Gruzja Hawana historia Huculszczyzna Indie Indonezja jakucja jedzenie Karpaty Kazań krajobraz Kuba kultura materialna Meksyk miasto migracje Mniejszości Moskwa muzyka Nowa Kaledonia Pamięć podróż polityka Polska postkolonializm przestrzeń religia Romowie Rosja Rośliny Sacha Syberia taniec tożsamość turystyka Ukraina ZSRR świętowanie
  • Strona główna
  • Idea
  • Teksty
    • Ameryka Łacińska
    • Australia i Oceania
    • Azja
    • Europa
  • Wideo
    • Afryka
    • Ameryka Łacińska
    • Australia i Oceania
    • Azja
    • Europa
  • Autorki i autorzy
  • Edukacja
  • O nas
  • Kontakt
Ameryka Łacińska  / Wideo

Turystyka kulinarna w perspektywie antropologii feministycznej. Z badań terenowych w południowym Meksyku


dr Renata Hryciuk

Zapraszamy do oglądania spotkania, które odbyło się 5.11.2020.

Położony na południu Meksyku stan Oaxaca jest powszechnie uważany za „serce” meksykańskiej gastronomii. To region do którego coraz tłumniej ściągają turyści krajowi i zagraniczni skuszeni unikatową różnorodności biologiczną, kulturową i etniczną, a co za tym idzie bogatymi i dobrze zachowanymi tradycjami kulinarnymi.

Międzynarodowy sukces Oaxaki jako gastronomicznej Mekki, w tym rozwój lokalnego przemysłu turystyki kulinarnej oparty jest na ucieleśnionej wiedzy i pracy fizycznej kobiet pochodzących z grup sytuujących się na dole drabiny społecznej w Meksyku  (głównie Indianek z różnych grup etnicznych).

Podczas spotkania zastanowimy się nad pozycją jaką kobiety zajmują w przemyśle turystyki kulinarnej Oaxaki. Czy może być to przestrzeń uzyskania władzy i dokonania awansu społeczno-ekonomicznego dla grup zmarginalizowanych? Przyjrzymy się kwestiom reprezentacji, utowarowienia i komercjalizacji dziedzictwa kulinarnego indiańskich wspólnot przez transnarodowy przemysł turystyczny.  A także temu jak w tych warunkach wygląda sytuacja cudzoziemskiej antropolożki, która przez lata współpracy w terenie z indiańskimi kucharkami uzyskała wiedzę kulinarną i kompetencje kulturowe, które mogłaby wykorzystać również poza akademią publikując książkę kucharską czy otwierając meksykańską jadłodajnię w Warszawie. Tego stale obawiają się nawet najbardziej zaprzyjaźnione z moich oaxaqueńskich rozmówczyń.

portret Renaty Hryciuk
Autorka

dr Renata Hryciuk

Antropolożka i latynoamerykanistka, związana z Instytutem Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Warszawskiego. Przez dwie ostatnie dekady prowadziła badania etnograficzne w centralnym i południowym Meksyku. Od 2011 roku przygląda się z perspektywy antropologii feministycznej procesom tworzenia dziedzictwa jedzeniowego na potrzeby (trans)narodowego przemysłu turystycznego w stanie Oaxaca.


antropologia feministyczna, jedzenie, Meksyk, Oxaca, turystyka
Share



organizatorfinansowaniepartnerzypatroni


Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych. Dofinansowano z programu „Społeczna odpowiedzialność nauki” Ministra Edukacji i Nauki Zadanie publiczne pn. Podróże z antropologią dofinansowane ze środków z budżetu Województwa Mazowieckiego.


Serwis podroze.etnograficzna.pl używa informacji zapisanych za pomocą cookies w celu sporządzania statystyk dotyczących odwiedzin i przeglądania zawartości strony.